Sportoefentherapie
Tijdens het sporten wordt ons lichaam intensief belast. Ervaart u pijnklachten tijdens of na het sporten? Heeft u last van een blessure? Twijfelt u over de bewegingsuitvoering of de trainingsopbouw? Sportoefentherapie biedt begeleidingstrajecten aan voor zowel de beginnende sporter, de recreant als de topsporter. Zodat u met plezier, pijnvrij kunt sporten en optimale prestaties kunt leveren.

Werkwijze
Sportoefentherapie vindt plaats in de praktijk of op de sportlocatie. Eerst wordt uw klacht in kaart gebracht, tijdens een intakegesprek. Vervolgens maakt de sportoefentherapeut een bewegingsanalyse en voert een lichamelijk onderzoek uit om de oorzaak van de klacht in kaart te brengen. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld. Als dit akkoord is dan kan er gestart worden met de behandelingen. Elke behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens de behandeling staat de sportactiviteit waarin u klachten ondervind centraal. Zo werken we doelgericht om uw hulpvraag te beantwoorden.

Aanmelding en vergoedingen
U kunt zich zonder verwijzing van de huisarts aanmelden voor sportoefentherapie. Indien de behandeling op de sportlocatie plaats dient te vinden is er wel een verwijzing nodig van de huisarts. De behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Hippische Sportoefentherapie
De hippische sportoefentherapeut is een sportoefentherapeut die zich naast de reguliere sportoefentherapie gespecialiseerd heeft in het behandelen van ruiters. Hippisch sportoefentherapie helpt ruiters bij het verbeteren van hun houding & zit en om met meer balans te kunnen paardrijden. Ruiters worden zich bewust gemaakt van ongunstige bewegingspatronen tijdens het rijden. Door te werken aan het verbeteren van de houding, zit, balans (tussen aanspanning en ontspanning) en de ademhaling, worden lichamelijke klachten verholpen en de prestaties tijdens het paardrijden verbeterd.

Werkwijze
Hippische sportoefentherapie start met een intakegesprek om uw klacht/knelpunt(en) in kaart te brengen. Daarna wordt er een analyse gemaakt van de houding van de ruiter naast het paard en daarna op het paard. Na de intake en het analyse ontvangt u een verslag met behandeldoel en behandelplan. Als dit akkoord is dan kan er gestart worden met de behandelingen. Afhankelijk van de beginsituatie, klacht en hulpvraag zal het behandeltraject gestart worden los van het paard op de praktijklocatie of op locatie tijdens het paardrijden.

Tijdens de behandelingen los van het paard wordt er gewerkt aan het verbeteren van de: balans, coördinatie, kracht, ontspanning, stabiliteit en mobiliteit van het lichaam middels diverse oefeningen. Tijdens de behandelingen/begeleiding te paard wordt er aandacht besteed aan oefeningen en houdingsadviezen gericht op de houding en zit tijdens het paardrijden.

Balance Coach
De Balance Coach wordt gebruikt om de beweeglijkheid van het bekken en onderrug te analyseren. Ook kan de Balance Coach ingezet worden voor:

  • Verbetering van de houding, stabiliteit, beweeglijkheid, coördinatie en balans
  • Bewustwording van het lichaam
  • Versterken van de diepe rug- en buikspieren die nodig zijn voor een onafhankelijke zit

Ruiter Trainingen
Onderweegs in Beweging organiseert regelmatig Ruiter Trainingen in de praktijk. Deze trainingen worden gegeven in series van 10 trainingen met 1 inhaalles. In elke serie staat een onderwerp centraal dat helpt bij het verbeteren van de houding en zit tijdens het paardrijden.